Placeholder

Stopper Blog

In blijde verwachting? Zorg voor een rookvrije start!

Als er één goede reden is om te stoppen, dan is het wel het leven van je ongeboren kind. Trouwens: wie een kinderwens heeft, doet er goed aan zo snel mogelijk te stoppen …

Zwanger worden?

We vertelden het al: niet-rokers hebben een beter seksleven, en dat alleen al doet de kansen om zwanger te worden stijgen. Maar er is meer: roken vermindert bij vrouwen het aantal eicellen, de kwaliteit ervan, en zorgt dat deze zich moeilijker nestelen in de baarmoeder.

Zwanger geworden?

Onmiddellijk stoppen is de boodschap, want de lijst met risico’s voor je kind is even lang als zorgwekkend:

  • Verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of een voortijdige bevalling
  • Groeivertraging van de foetus (een baby met een laag geboortegewicht is kwetsbaarder)
  • Verhoogd risico op misvormingen, zoals een hazenlip
  • Meer risico op diabetes voor het kind
  • Risico op een slecht werkende schildklier van de foetus
  • Ontwenningsverschijnselen bij de baby bij de geboorte

Extra tips voor zwangere rokers?

Bekijk het filmpje!

Mocht je nog niet overtuigd zijn, vind je hier nog redenen genoeg. Zwangere vrouwen kunnen voor extra steun en specifieke tips ook steeds terecht op deze Facebookgroep.

Papa worden?

Bij mannen doet roken de kwaliteit van het sperma dalen: je produceert minder zaadcellen en deze worden bovendien minder beweeglijk. En als man word je misschien niet zelf zwanger, maar als jij rookt, lijdt je ongeboren kind wél onder de negatieve gevolgen van passief roken.

En na de geboorte: volhouden!

Ook voor pasgeboren (en oudere) kinderen is tabaksrook bijzonder schadelijk. En wist je dat kinderen van rokers tot 3 keer meer kans hebben om later zelf te gaan roken? De meeste rokers wensen dat hun kinderen rookvrij opgroeien. Hopelijk zie jij het ook zo.

Bron:
https://www.tabakstop.be/waarom-stoppen/seksleven-zwangerschap-kinderwens

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Stopper blog

Stoppen? Jouw speciale reden blijft de beste motivatie!

Redenen genoeg om te stoppen met roken. Gelukkig maar, want een ijzersterke motivatie is de eerste stap richting succes. Schrijf op wat jouw persoonlijke redenen zijn, want deze lijst zal je de komende weken nog vaak helpen!

Stopper blog

Nog steeds excuses? Maak jezelf niets wijs!

Er zijn heel wat goeie redenen om te stoppen met roken. Maar elke roker heeft er nog véél meer om dat niet te doen. Maar kloppen die wel … of maak jij jezelf iets wijs?

Stopper blog

Stoppen volgens het boekje? Lees Allen Carr!

Er bestaat geen handleiding om te stoppen met roken … of toch? Voor je de sigaret definitief afzweert, hebben wij de perfecte lectuur voor je. Want naast je buddy hebben we nog iemand klaarstaan die weet hoe je dat het best aanpakt …