Placeholder

Tips voor Buddy

Een paar laatste tips om te voorkomen dat je Stopper hervalt …

Misschien is je Stopper intussen zo enthousiast over zijn nieuwe leven dat hij zich nauwelijks nog kan voorstellen dat hij ooit rookte. Maar je wil hem toch niet laten gaan zonder een paar laatste tips voor een rookvrije toekomst?

Heeft hij nog fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen?

Fysieke ontwenningsverschijnselen steken vooral in de eerste week (of weken) de kop op. Blijven ze je stopper achtervolgen, raad hem dan aan om zijn arts, zijn apotheker of een tabakoloog om advies te vragen in verband met nicotinevervangers of rookstopmedicatie.

Gebruikt hij nog steeds nicotinevervangers?

Als hij nicotinevervangers gebruikte en gestopt wil blijven na deze 4 weken, houdt hij dit best nog even vol. Pas na 6 weken kan hij de nicotinedosis geleidelijk afbouwen. Niet te snel want dan wordt het risico groter om te hervallen. Hoe hij dat doet? Zijn apotheker of Tabakstop geeft advies!

Hetzelfde geldt voor e-sigaretten. De dosis nicotine kan hij na 6 weken geleidelijk verminderen. Zeg dat hij er zeker zijn tijd voor neemt: het is beter wat langer te blijven dampen dan terug te beginnen roken.

Heeft hij moeite met afscheid nemen?

Ook het mentale afscheid gaat niet zonder slag of stoot, maar je Stopper zal steeds meer manieren vinden om die sigaret te vervangen. De zin in een sigaret dooft in de komende weken verder uit, hij gaat er steeds minder aan denken en als het toch gebeurt, duurt dit zelfs minder dan een minuut.

ONZE TIPS!

Zijn emoties nemen de overhand?

Stress, een traumatische gebeurtenis, een dipje? Laat je Sopper niet in de steek en geef hem deze tips:

  • “Adem diep in en uit.”
  • “Zoek ontspanning (of net inspanning).”
  • “Probeer je zinnen te verzetten.”

Wijs hem erop dat problemen meestal wel voorbijgaan en dat hij zich moet optrekken aan deze gedachte. En dat hij zich zeker niet mag laten verleiden tot “alleen maar één sigaretje” want dan kan de verslaving weer snel toeslaan. Wordt het hem toch even te veel?

Hier is een oefening die kan helpen!

 

PRAAT EROVER!

Heeft hij angst voor de weegschaal?

Als je stopt dan kan je een paar kilo bijkomen, da’s heel normaal. Maar als je stopper een beetje oplet en hij zijn (nieuwe) levensstijl wat aanpast, hoeft dat niet zo te blijven. Voor gezonde snacks kan hij onze tips lezen. Of als hij het liever live van de specialist hoort:

Stoppen met roken, starten met gezonde voeding?

Bekijk het filmpje!

We hopen dat jij je Stopper met raad en daad blijft bijstaan en natuurlijk blijven jullie ook in de toekomst altijd welkom bij ons:

Volg ons op Facebook

Ervaringen delen met andere stoppers en Buddy’s?

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Tips voor Buddy

De Buddy Deal kalender om je Stopper te helpen

Buddy Deal wordt een echte uitdaging voor je Stopper. Stichting tegen Kanker heeft een kalender op maat gemaakt om je te begeleiden er het beste van te maken!

Tips voor Buddy

WEBINAR - Hoe kan ik als Buddy echt iemand steunen?

Op basis van hun ervaring en de getuigenissen van de deelnemers aan de vorige editie, zullen onze experten je begeleiden om deze uitdaging zo comfortabel mogelijk aan te gaan.

Tips voor Buddy

Frank Vandenbroucke, minister en deelnemer aan Buddy Deal 2022

Als minister van Volksgezondheid weet Frank Vandenbroucke dat stoppen met roken niet gemakkelijk is. Daarom besloot hij om Nadia te steunen bij deze uitdaging.