Placeholder

Tips voor Buddy

Lang zullen ze leven: de positieve effecten van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft alleen maar positieve effecten op je lichaam, en dat zowel op korte als op lange termijn. Een paar voorbeelden die je kunnen motiveren …

Gezondheid
Wist je dat je door te stoppen met roken niet alleen langer kunt leven, maar dat ook je levenskwaliteit verhoogt, zeker de laatste jaren van je leven? En dat is toch wat we allemaal willen: gezond én gelukkig oud worden.

Uiterlijk
Roken heeft duidelijke effecten op je ‘looks’: je tanden, nagels en vingers verkleuren, je huid wordt grauw en je krijgt meer (en typische) rimpels. Hoe sneller je stopt, hoe minder last je hiervan zal hebben!

Hart
Roken is niet goed voor het hart en de bloedsomloop. Op korte termijn verhoogt je bloeddruk en vermindert het zuurstofgehalte in het bloed. Op lange termijn zijn de gevolgen talrijk, van hartaanvallen tot ‘etalagebenen’. Hou van jezelf en draag zorg voor je eigen hart!

Positief nieuws voor iedereen!
Wie stopt, ondervindt direct resultaat: bloeddruk en hartslag worden na enkele minuten alweer normaal, na 8 uur halveren de nicotine- en koolstofwaarden in het bloed. Na 24 tot 48 uur zijn de zuurstofwaarden weer normaal en na 2 tot 12 weken verbetert de circulatie.

Trouwens, ook de mensen rondom je worden er alleen maar beter van: tussen 2006 en 2011 zijn in Vlaanderen in totaal maar liefst 3.040 hartinfarcten vermeden door het verbod op roken op de werkvloer sinds 2006, in restaurants sinds 2007 en in brasserieën en tavernes sinds 2010.

Meer weten

Bron: tabakstop.be (Stichting tegen Kanker ) en komoptegenkanker.be

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Tips voor Buddy

5 dingen om te doen als jouw stopper het moeilijk heeft

Iedereen die het ooit zelf probeerde, weet: stoppen met roken is niet altijd makkelijk! Zeker de eerste weken kan je wel eens de muren oplopen. Ook voor de mensen rond de stopper kan dit een uitdaging zijn. Hoe ga je hiermee om? En wat kan jij doen om de slaagkansen te verhogen?

Tips voor Buddy

Dagen zonder tabak: streep je stopper rookvrij!

Over een paar dagen is het zover: de eerste dag van zijn maand zonder tabak! Geen nachtmerrie, maar iets om vol spanning naar uit te kijken. En met zijn eigen persoonlijke stopkalender komt die rookvrije toekomst voor je stopper elke dag een streepje dichterbij.

Tips voor Buddy

Stoppen met excuses: je stopper maakt zichzelf iets wijs!

Er zijn heel wat goeie redenen om te stoppen met roken. Maar elke roker heeft er nog véél meer om dat niet te doen. Hieronder vind je een aantal dingen die jij kan zeggen om je stopper van mening te doen veranderen!