Placeholder

Tips voor Buddy

Lang zullen ze leven: de positieve effecten van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft alleen maar positieve effecten op je lichaam, en dat zowel op korte als op lange termijn. Een paar voorbeelden die je kunnen motiveren …

Gezondheid
Wist je dat je door te stoppen met roken niet alleen langer kunt leven, maar dat ook je levenskwaliteit verhoogt, zeker de laatste jaren van je leven? En dat is toch wat we allemaal willen: gezond én gelukkig oud worden.

Uiterlijk
Roken heeft duidelijke effecten op je ‘looks’: je tanden, nagels en vingers verkleuren, je huid wordt grauw en je krijgt meer (en typische) rimpels. Hoe sneller je stopt, hoe minder last je hiervan zal hebben!

Hart
Roken is niet goed voor het hart en de bloedsomloop. Op korte termijn verhoogt je bloeddruk en vermindert het zuurstofgehalte in het bloed. Op lange termijn zijn de gevolgen talrijk, van hartaanvallen tot ‘etalagebenen’. Hou van jezelf en draag zorg voor je eigen hart!

Positief nieuws voor iedereen!
Wie stopt, ondervindt direct resultaat: bloeddruk en hartslag worden na enkele minuten alweer normaal, na 8 uur halveren de nicotine- en koolstofwaarden in het bloed. Na 24 tot 48 uur zijn de zuurstofwaarden weer normaal en na 2 tot 12 weken verbetert de circulatie.

Trouwens, ook de mensen rondom je worden er alleen maar beter van: tussen 2006 en 2011 zijn in Vlaanderen in totaal maar liefst 3.040 hartinfarcten vermeden door het verbod op roken op de werkvloer sinds 2006, in restaurants sinds 2007 en in brasserieën en tavernes sinds 2010.

Meer weten

Bron: tabakstop.be (Stichting tegen Kanker ) en komoptegenkanker.be

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Tips voor Buddy

De Buddy Deal kalender om je Stopper te helpen

Buddy Deal wordt een echte uitdaging voor je Stopper. Stichting tegen Kanker heeft een kalender op maat gemaakt om je te begeleiden er het beste van te maken!

Tips voor Buddy

WEBINAR - Hoe kan ik als Buddy echt iemand steunen?

Op basis van hun ervaring en de getuigenissen van de deelnemers aan de vorige editie, zullen onze experten je begeleiden om deze uitdaging zo comfortabel mogelijk aan te gaan.

Tips voor Buddy

Frank Vandenbroucke, minister en deelnemer aan Buddy Deal 2022

Als minister van Volksgezondheid weet Frank Vandenbroucke dat stoppen met roken niet gemakkelijk is. Daarom besloot hij om Nadia te steunen bij deze uitdaging.