Placeholder

Tips voor Buddy

Stoppen met excuses: je stopper maakt zichzelf iets wijs!

Er zijn heel wat goeie redenen om te stoppen met roken. Maar elke roker heeft er nog véél meer om dat niet te doen. Hieronder vind je een aantal dingen die jij kan zeggen om je stopper van mening te doen veranderen!

#1 Stoppen met roken heeft geen zin (meer).

“Newsflash, jaar na jaar gaat je gezondheid erop vooruit!”

  • Na 1 jaar: Je risico op een hartziekte is met de helft gedaald.
  • Na 2 jaar: Je risico op een hartinfarct is nu even groot als voor iemand die niet rookt.
  • Na 5 jaar: Je risico op een beroerte is met de helft gedaald. Ook het risico op kanker in je mond, slokdarm en blaas is met de helft verminderd.
  • Na 10 jaar: Je risico op longkanker is met de helft afgenomen. Je risico op een beroerte is nu even groot als voor iemand die niet rookt.
  • Na 15 jaar: Je risico op een hartziekte is even groot als voor iemand die niet rookt. Je kans op overlijden is nu praktisch even groot als voor iemand die nooit heeft gerookt.

#2 Ik heb niet genoeg wilskracht om te stoppen.

“Wilskracht is niet de enige sleutel tot succes. Focus je op de voordelen en vertrouw erop dat je ook zonder tabak tegenslagen en uitdagingen kunt overwinnen: je kunt meer dan je denkt!”

#3 Ik ben bang voor stress of overgewicht.

“De nicotine vermindert enkel je afkickverschijnselen, niet je stress. Sigaretten nemen wél je smaak en hongergevoel weg en nicotine verhoogt het metabolisme. Maar er zijn betere manieren om je gewicht onder controle te houden.”

#4 Roken is niet zo erg, je moet van iets sterven.

“Elk jaar zijn er in België circa 14.000 rokers die vroegtijdig sterven door hun tabaksverslaving. Misschien denk je bij deze cijfers: ik leef liever voluit en wil genieten tot het einde, ook al verlies ik daardoor op late leeftijd enkele levensjaren. Voor heel veel rokers loopt het evenwel anders. Wanneer niet-rokende leeftijdsgenoten nog jarenlang onbekommerd genieten van hun pensioen, kampen veel rokers met allerlei kwalen die de levenskwaliteit inperken. Niet alleen vroeger sterven, maar ook vroeger en langer lijden zijn een gevolg van roken.”

#5 Mijn oom rookte en is 100 geworden.

“Onze levensverwachting is een combinatie van onze genen, omgeving, sociale milieu, levensstijl en zélfs de manier waarop we in het leven staan. Je oom had geluk, want 1 op de 2 rokers sterft aan de gevolgen van het roken.”

Kortom: er zijn veel meer goede redenen om te stoppen dan om dat niet te doen!

Nog geen Buddy Deal gesloten?

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Tips voor Buddy

5 dingen om te doen als jouw stopper het moeilijk heeft

Iedereen die het ooit zelf probeerde, weet: stoppen met roken is niet altijd makkelijk! Zeker de eerste weken kan je wel eens de muren oplopen. Ook voor de mensen rond de stopper kan dit een uitdaging zijn. Hoe ga je hiermee om? En wat kan jij doen om de slaagkansen te verhogen?

Tips voor Buddy

Dagen zonder tabak: streep je stopper rookvrij!

Over een paar dagen is het zover: de eerste dag van zijn maand zonder tabak! Geen nachtmerrie, maar iets om vol spanning naar uit te kijken. En met zijn eigen persoonlijke stopkalender komt die rookvrije toekomst voor je stopper elke dag een streepje dichterbij.

Tips voor Buddy

Je stopper helpen volgens het boekje? Lees Allen Carr!

Er bestaat geen handleiding om te stoppen met roken … of toch? Als jij je stopper met kennis van zaken wil helpen, hebben wij de perfecte lectuur voor je. Want niemand die beter weet hoe je stopt dan … een ervaringsdeskundige!