Placeholder

Tips voor Stopper

Een paar laatste tips om te voorkomen dat je hervalt …

Misschien ben jij intussen zo enthousiast over je nieuwe leven dat je je nauwelijks nog kunt voorstellen dat je ooit rookte. Maar we laten je toch niet gaan zonder een paar laatste tips voor een rookvrije toekomst.

Fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen?

Fysieke ontwenningsverschijnselen steken vooral in de eerste week (of weken) de kop op. Blijven ze je achtervolgen, vraag dan je arts of apotheker of een tabakoloog om advies in verband met nicotinevervangers of rookstopmedicatie.

Gebruik je nog steeds nicotinevervangers?

Als je nicotinevervangers gebruikte en je wil gestopt blijven na deze 4 weken, hou dit dan nog even vol. Pas na 6 weken bouw je de nicotinedosis geleidelijk af. Niet te snel want dan wordt het risico groter om te hervallen. Hoe je dat doet? Vraag raad aan de apotheker of bij Tabakstop.

Hetzelfde geldt voor e-sigaretten. De dosis nicotine kan je na 6 weken geleidelijk verminderen. Neem er je tijd voor. Het is beter wat langer te blijven dampen dan terug te beginnen roken.

Moeite met afscheid nemen?

Ook het mentale afscheid gaat niet zonder slag of stoot, maar je zal steeds meer manieren vinden om die sigaret te vervangen. De zin in een sigaret dooft in de komende weken verder uit, je gaat er steeds minder aan denken en als het toch gebeurt, duurt dit zelfs minder dan een minuut.

ONZE TIPS!

Je emoties nemen de overhand?

Stress, een traumatische gebeurtenis, een dipje: adem diep in en uit, zoek ontspanning (of net inspanning) en probeer je zinnen te verzetten. Problemen gaan meestal wel voorbij. Trek je op aan deze gedachte. En laat je niet verleiden tot “alleen maar één sigaretje” want dan kan de verslaving weer snel toeslaan. Wordt het je toch even te veel?

PRAAT EROVER!

Angst voor de weegschaal?

Als je stopt dan kan je een paar kilo bijkomen, da’s heel normaal. Maar als je een beetje oplet en je je (nieuwe) levensstijl wat aanpast, hoeft dat niet zo te blijven. Zin in een gezonde snack? Lees onze tips of als je het liever live van de specialist hoort:

Stoppen met roken, starten met gezonde voeding?

Bekijk het filmpje!

We wensen je veel plezier met je nieuwe leven als niet-roker en natuurlijk blijf je ook in de toekomst altijd welkom:

Volg ons op Facebook

Ervaringen delen met andere stoppers en buddy’s?

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Tips voor Stopper

De Buddy Deal kalender begeleidt je tijdens de hele uitdaging

Om je te helpen tijdens Buddy Deal heeft Stichting tegen Kanker een kalender op maat voor je gemaakt!

Tips voor Stopper

WEBINAR - Hoe moet ik me als stopper (roker) voorbereiden op Buddy Deal?

Op basis van hun ervaring en de getuigenissen van de deelnemers aan de vorige editie, zullen onze experten je begeleiden om deze uitdaging zo comfortabel mogelijk aan te gaan.

Tips voor Stopper

Ontmoet Chris, deelnemer aan de Buddy Deal 2023

Chris besloot in 2023 te stoppen met roken met Buddy Deal.