Placeholder

Stopper Blog

“Iedereen rookt!” Dat was vroeger misschien zo maar …

‘Het is geen man die niet roken kan’ las je vroeger wel eens in de huiskamer. Intussen weten we wel beter (en hebben vrouwen hun ‘schade’ ingehaald, helaas). Maar wat zeggen de cijfers?

In 2018 rookte 19% van de Belgen

Met andere woorden: vier jaar geleden was meer dan 80% van de Belgen rookvrij. En als we de cijfers in detail bekijken, ziet het er nog net iets positiever uit: slechts 15% rookte dagelijks.

Verder zijn er nog enkele verschillen te bemerken:

  • Met 18% ligt het aantal dagelijkse rokers iets hoger in Wallonië dan in Vlaanderen en Brussel.
  • Er zijn meer mannelijke dagelijkse rokers (18%) dan vrouwelijke (12%).
  • Voor de elektronische sigaret is die verhouding 2,4 keer.

Tendens is dalend

Als we het op iets langere termijn bekijken, is roken duidelijk op de terugweg: het percentage van de bevolking dat dagelijks rookt, is tussen 1997 en 2018 enorm afgenomen. En dat kunnen we zelf ook vaststellen als we rondom ons kijken: vroeger leekt het alsof iedereen overal rookte, nu zijn rokers (bijna) overal een uitzondering.

Conclusie: niet-roken is al jaren het nieuwe normaal!

Dat is precies waar Stichting tegen Kanker van droomt: een maatschappij waarin niet-roken de norm is en waarin eindelijk de eerste rookvrije generatie opstaat. Daarom hebben we Generatie Rookvrij in het leven geroepen en mee gefinancierd.

Met dit initiatief roepen we sinds 2019 organisaties, burgers en lokale overheden op om rookvrije plekken te creëren op plaatsen waar veel kinderen komen. En als jij stopt met roken, draag je zelf ook bij aan een rookvrije generatie!

Meer weten over Generatie Rookvrij? Neem een kijkje op de website!

Bron:
https://www.generatierookvrij.be/
https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/risicofactoren-de-levensstijl/cijfers

Schrijf je in en ontvang onze tips via mail!
Deel dit artikel of stuur naar een vriend
Was dit artikel nuttig voor jou?

Stopper blog

Stoppen? Jouw speciale reden blijft de beste motivatie!

Redenen genoeg om te stoppen met roken. Gelukkig maar, want een ijzersterke motivatie is de eerste stap richting succes. Schrijf op wat jouw persoonlijke redenen zijn, want deze lijst zal je de komende weken nog vaak helpen!

Stopper blog

Nog steeds excuses? Maak jezelf niets wijs!

Er zijn heel wat goeie redenen om te stoppen met roken. Maar elke roker heeft er nog véél meer om dat niet te doen. Maar kloppen die wel … of maak jij jezelf iets wijs?

Stopper blog

Stoppen volgens het boekje? Lees Allen Carr!

Er bestaat geen handleiding om te stoppen met roken … of toch? Voor je de sigaret definitief afzweert, hebben wij de perfecte lectuur voor je. Want naast je buddy hebben we nog iemand klaarstaan die weet hoe je dat het best aanpakt …