“Iedereen rookt!” Dat was vroeger misschien zo maar …
‘Het is geen man die niet roken kan’ las je vroeger wel eens in de huiskamer. Intussen weten we wel beter (en hebben vrouwen hun ‘schade’ ingehaald, helaas). Maar wat zeggen de cijfers?
In 2018 rookte 19% van de Belgen
Met andere woorden: vier jaar geleden was meer dan 80% van de Belgen rookvrij. En als we de cijfers in detail bekijken, ziet het er nog net iets positiever uit: slechts 15% rookte dagelijks.
Verder zijn er nog enkele verschillen te bemerken:
- Met 18% ligt het aantal dagelijkse rokers iets hoger in Wallonië dan in Vlaanderen en Brussel.
- Er zijn meer mannelijke dagelijkse rokers (18%) dan vrouwelijke (12%).
- Voor de elektronische sigaret is die verhouding 2,4 keer.
Tendens is dalend
Als we het op iets langere termijn bekijken, is roken duidelijk op de terugweg: het percentage van de bevolking dat dagelijks rookt, is tussen 1997 en 2018 enorm afgenomen. En dat kunnen we zelf ook vaststellen als we rondom ons kijken: vroeger leekt het alsof iedereen overal rookte, nu zijn rokers (bijna) overal een uitzondering.
Conclusie: niet-roken is al jaren het nieuwe normaal!
Dat is precies waar Stichting tegen Kanker van droomt: een maatschappij waarin niet-roken de norm is en waarin eindelijk de eerste rookvrije generatie opstaat. Daarom hebben we Generatie Rookvrij in het leven geroepen en mee gefinancierd.
Met dit initiatief roepen we sinds 2019 organisaties, burgers en lokale overheden op om rookvrije plekken te creëren op plaatsen waar veel kinderen komen. En als jij stopt met roken, draag je zelf ook bij aan een rookvrije generatie!
Meer weten over Generatie Rookvrij? Neem een kijkje op de website!
Bron:
https://www.generatierookvrij.be/
https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/risicofactoren-de-levensstijl/cijfers